YAMAHA .::.YBRCLUB.::. 125cc. 250cc. - TÜRKİYE » Teknik » Bakım Onarım Servis
ybr rektefiye
Kullanıcı Adı
Parola
Kayıt S.S.S. Üye Listesi Bugünkü Mesajlar Arama

Başlığı Yazdır

25-01-2010 20:04:03
Katılım Tarihi: 14.03.09

Takım

Uyarı seviyesi 0
Kullanıcı Avatarı murat55

Aktif Üye
  ybr rektefiye

dün motorumu uzun zamandır gelen bir ses nedeni ile sökmeye kara verdim. sarz dinamosunun mıknatısı için özel bir aparata ihtiyacım oldu bugün onuda sanayide yaptım. yarın sökmeye devam. şimdilik krank bilyasının ömrünü tamaladığını gördüm. motoru tamamen söküp ölçü kontrolü yaptıktan sonra toplayacağım. resimleri buraya koyacağım.

26-01-2010 01:46:26
Katılım Tarihi: 30.05.08

Takım
Kullanıcı Avatarı PIERzig Moderatör

Moderatör
Hocam neyin ölçü kontrolunu yapacaksınız ?
Ayrıca krank rulmanlarının halini merak ediyorum.
Fotoları bekliyoruz.

26-01-2010 16:36:41  | Düzenleyen firat19 26-01-2010 16:39:05
Katılım Tarihi: 29.05.08

Uyarı seviyesi 0
Kullanıcı Avatarı firat19

Süper Üye
murat55 tarafından yazılan metin:
dün motorumu uzun zamandır gelen bir ses nedeni ile sökmeye kara verdim. sarz dinamosunun mıknatısı için özel bir aparata ihtiyacım oldu bugün onuda sanayide yaptım. yarın sökmeye devam. şimdilik krank bilyasının ömrünü tamaladığını gördüm. motoru tamamen söküp ölçü kontrolü yaptıktan sonra toplayacağım. resimleri buraya koyacağım.

kolay gelsin murat resimleride dört gözle bekliyoruz. subab ayarı gerekirse motor soğukken yapılır biliyorsundur.

yolcusuz yolların anlamı olmaz...

x 1

26-01-2010 18:12:23
Katılım Tarihi: 31.10.08

Uyarı seviyesi 0
Kullanıcı Avatarı YBR_BLK

Üye
kolay gelsin kardeşim resimleri dört gözle bekliyorum.Cool

Herkesten hızlı sürmen,yalnız süreceğinin garantisidir.
BaLıKeSiRLi

x 1

27-01-2010 22:41:57  | Düzenleyen firat19 28-01-2010 09:49:21
Katılım Tarihi: 15.11.09

Uyarı seviyesi 0
Kullanıcı Avatarı ghost

Yeni Üye
valla abi senin motor kac km bilmem ama benim motor 2009 model ybr benim motordanda ses geliyordu sanki bi parça sürtüyodu motor 4.500 km krang rulmanı degişti ve 5 bin kusürdede ekzantirik rulmanı degişti ve hala ses geliyor motor dan şimdide biyer kolu arzalı diyor servis, anlarmısın abi bilmem ama motor ile normal bir hızda giderken yani 50 ile gazı kesince acayip bises geliyor motor bu sesi 1 haftalıkken yapmaya basladı ilk basta yeniligine verdim ama ses arttı hadi büyük yemin etmeyim bu seferde olmazsa servisin önünde yakacam abi motor zarar vermez diyor servis ama ses insanı sinir ediyor nasıl etmesin 3.600 para verildi buna en iyisi diye.

30-01-2010 19:57:46  | Düzenleyen murat55 30-01-2010 20:00:29

Takım

Uyarı seviyesi 0

Aktif Üye
teşekkürler arkadaşlar.motorun montajını bugün tamamladım yarın yağını koyup marşa basacağım hayırlısıyla. bu arada ölçü kontrolü derken servis kitabındaki aşınma toleranslarından bahsettim. sadece pistonda aşınma vardı. 54mm olması gereken piston 53,70 mm ye gerilemiş. sansım yaver gitti piston düşünürken silindiri komple yeniledim. resimler yakında geliyor.

02-02-2010 08:37:25
Katılım Tarihi: 29.01.10

Uyarı seviyesi 0
Kullanıcı Avatarı behcet55

Üye
abi kolay gelsin sen 1 numarasınCool

YOLUNUZ VE FARINIZ AÇIK , AKLINIZ VE KASKINIZ BAŞINIZDA OLSUN Wink

x 1

06-02-2010 18:59:35

Takım

Uyarı seviyesi 0

Aktif Üye
telefonumda sorun vardı rresimleri alamadım gecikme için özür dilerim. resimlerde fazla kalabalığa girmek istemedim. önce yağı boşaltıp motor yan kapaklarını söktüm.bazı vidaların boyları farklı dikkat etmek lazım.

debriyaj sisteminin içinden çıkan bu miskete dikkat.zamanla deforme olup elips şeklini alıyor. balata değişiminde konrol etmenizi ve ayarı yeniden yapmanızı tavsiye ederim. ayar resimleri ileride.

sökmeye devam. ybr nin hiç bir yerinde ters yönlü vida yok. sökerken hiç bir sorunda çıkarmıyor.

sağ sol kapak sökülüp resimlerdeki gibi içini boşalttım.silindirin üzerindeki vidaları söküp kapak ve silindiri yırdım.eski silindir aşağıda. sadece segmen değişimi yapacaktı elime silindir piston geçince tamamıyla değiştim.

bloğu dikkatlice ayırıyoruz.

kırmızı kare içindeki noktaya dikkat aynısında karşılığındaki dişlidede var montaj sırasında birbirini karşılamalı.aşağıdaki resimde görülüyor.

ybr nin titreşimsiz çalışmasını sağlayan parça elimde tuttuğum balans dengeleyici. yanlış takılırsa balans dengelemez motorumuz vibratör gibi çalışır.
bunlarda krank ve şanzıman sistemi.

eski rulman ile yenisi arasında fotoğrafolarak sadece renk farkı var. eskisi siyahlaşmış. rulmanları çıkarken zorlamıyor. yalnız resmini koyamadığım krank sol rulmanı üç ayaklı çektirme ile cıkıyor. egzantrik dişlide bu sırada sıkı geçme olduğundan rulmanla beraber geliyor. ben rulmana çektirme tırnaklarının takılabilmesi için çentik açtım. çektirmeyi bilen arkadaşlar tahmin etmiştir. yoksa sanayide herhangi bir tornacı çıkarabilir.sadece krank rulmanında sorun vardı ama diğer rulmanlarda onunla senkronize çalıştığından tamamını değiştirdim. bazı çin motorları gibi piyasada bulunmayan saçma sapan rulman ölçüleri ile karşılaşmadım. hepside sanayinin kullandığı standart rulmanlar. tamamı 45 tl.
toplarken dikkat etmek gerekiyor. montaj bitince elimde parça kalmasını istemiyorum.kontrol bitince sıvı contayı az miktarda sıkıyoruz.

silindir montajı kolay olduğundan resim koymadım. sadece egzantrik dişlisi takılırken servis kılavuzuna bakılması gerekiyor. subap kısmı ise daha önceki forumlarda var. blok büyük ölçüde toplandı. ben bloğu boyadım ama sonucu daha bilmiyorum. motor sıcaklığının karşısında dayanıklı çıkarsa forumlarda yazarım.
sıra şaseye montajın sırası geldi.

montaj aşamasında sorun yaşamadığımdan resim çekmedim. silindir sıfır olduğundan motor açma kuralları burada geçerli. yamahanın tavsiyesi motoru açarken ilk 500km zorlamayın ve 6000 deviri geçmeyin. uzun süreli kullanmayın. 1 saat gibi..500-1000km arası deviri 7500 ü geçirmeyin ve zorlamayın. 1000 den sonra normal kullanıma geçin.yamaha böyle diyorB)
debriyajından şikayetçi olan arkadaşlara birkaç tavsiyem olacak. motor sağ kapağı söküp yerinden çıkarın. kapağı çıkarırken ayak marşının miline baskı yapınki çıkmasın takmak biraz uğraştırıyor. balata kavramasının üzerindeki dört vidayı sökün ve baskıyı çıkarın.ortadaki milin girdiği yerde 4,5mm çapında misket var. ezilmişse yenisi ile değiştirin. bisikletçilerde bulunuyor.

montaj bitince 10 anahtar ile merkezde bulunan somunu gevşetelim.

sonra motor bloğunun üzerinde bulunan debriyaj milini resimdeki gibi hizaya getirelim. sonrada bu hizada tutarak 10 anahtar ile gevşattiğimiz milin ortasını tıldız tornavida ile sıkalım. debriyaj milinde baskı hiisettiğimiz anda tamamdır.

10 anahtar ile somunu sıkarak kontra yapalım. debriyaj milini elle ittiğimizde resimdeki hizaya gelince baskıyı hissetmeliyiz. şimdi debriyaj telini takalım. motor kapağını takıp topladıktan sonra farkı göreceksiniz.
yardımcı olabildiysem ne mutlu. akıllı insan en aptal insandan dahi birşeyler öğrenmesini bilendir. eminim sizlerde mutlaka birşeyler kapmışsınızdır. eli anahtar tutan arkadaşlar hadi biraz cesaret...

ybr yi söktüğümde öğrendiklerim.
-ybr nin sanayi tipi olarak bulunamayacak parçası yok. keçe, rulman,vida v.b.
-tamamen mühendislik harikası, eskitmek için özel çaba harcamak gerekir.
-o kadar basit bir yapıya sahipki evinizin balkonunda bile dağıtıp toplayabilirsiniz:D
-ben ybr den vazgeçmem.:D

x 4  x 1

06-02-2010 21:37:49

Uyarı seviyesi 0

Süper Üye
üstad yine olayı bitirmişsin bence herkez senin gibi motosikletinin ustası olması lazım süper olmuş boya,, özel bir markası varmı bu attığın boyanın hakkında detaylar yazarsan iyi olur.
emeğine sağlık çok şey öğrendik sayende şimdi 0.km oldu ybr hadi hayırlısı kazasız belasız sürüşler dilerim.

x 1

06-02-2010 23:34:34

Uyarı seviyesi 0
Kullanıcı Avatarı ghost

Yeni Üye
vallahi helal olsun abi rulmanların markası ne benim motonuda degişmisti 4.500 km skf rulmandııSmile

x 1

07-02-2010 19:36:04  | Düzenleyen murat55 08-02-2010 12:45:32

Takım

Uyarı seviyesi 0

Aktif Üye
teşekkürler fıratcım beni ihya ettin ama üstadlık benim işim değil, kendi söküğümüzü dikebiliyorsak ne mutlu bize.sonuçtan emin olmadan yazmak istemedim.kullandığım boya sprey metalik gri. oto boyası satan yerlerde var. sünger zımpara+boya 12 tl.sünger zımpara dediğim süngere yapıştırılmış olanlar değil. bulaşık süngerlerinin sert tarafları vardır yeşil olan, aynı ona benziyor. kaportacılardan isteyebilirsiniz. eskisi daha makbul çizik yapmıyor. iyice temizlenmiş parçaların yüzeyi sünger zımpara ile matlaştırılıyor. sonra 20-30 cm uzaktan ara ara ince tabakalar halinde uygulanıyor. fazla yoğun sıkmak akmaya sepeb olur. 15 dk kuruyor. motorun sıcaklığı ile pişip sertleşiyor. bir haftadır kullanıyorum. sonuç gayet güzel. markası casati sprey metalik gri 400ml
ghost bu arada kullandığım rulmanlar skf. sanayi de genellikle skf ve fag tercih ediliyor. rulman değiştirecek arkadaşlara tavsiyem motordaki rulmanların tamamını değiştirsinler. 30 lira fark için bence riske değmez.

07-02-2010 22:20:58

Uyarı seviyesi 0

Süper Üye
bilgiler için çok teşekkür ederim skf ve fag gayet sağlam bilyeler bencede sökünce tamamı değişmeli gerçekten çalışması bile değişmiştir motorun.
her zaman 95 oktan benzin kullanıyorum saat gibi oluyor motor.

x 1

07-02-2010 23:37:32
Katılım Tarihi: 25.05.09

Uyarı seviyesi 0
Kullanıcı Avatarı newceri

Katılımcı Üye
Harika paylaşım. Tebrik Ediyorum.

YBR 125 2008

x 1

08-02-2010 00:18:38
Katılım Tarihi: 11.12.09

Uyarı seviyesi 0
Kullanıcı Avatarı malkocoglu48

Yeni Üye
bende çok şey öğrendim hocam çok sağolasın işte clubümüzün amacı bu olsa gerek

x 1

08-02-2010 02:53:45
Katılım Tarihi: 22.09.08

Takım

Uyarı seviyesi 0
Kullanıcı Avatarı barisb77

Süper Üye
murat55 paylaşımın için çok teşekkürler.

ghost alternatör sargılarından biri arızalı olduğunda sürtünme ses efekti oluyor. çoğu zaman rulman sanılıp, rulmanlar değiştiriliyor ama sonuç değişmiyorsa alternatöre de baktırmalısınız.

x 1

08-02-2010 14:37:02

Uyarı seviyesi 0
Kullanıcı Avatarı ghost

Yeni Üye
evt abi bizim burdada sanayide skf ile ors rulman en ii si diolar valla benim motonun sesine gelince biel kolu diolar servis bu sefer cook emin sorun kesin orası dio bir kac arkadsımda destekledi kesin biel kolu dio ama japonları beklıoz daha basa gecen olmamış o yüzden yedek parca gelmıo muş yani moto 5.600 km de ve ikinci defa yarılcakkk... Angry

08-02-2010 14:40:39

Uyarı seviyesi 0
Kullanıcı Avatarı ghost

Yeni Üye
heee rulmanlar abi gercekten yanmıs ve suan elimde rulmanlar cevirdigin zaman sürtme sesi gelioo

08-02-2010 18:58:56
Katılım Tarihi: 11.12.09

Uyarı seviyesi 0
Kullanıcı Avatarı malkocoglu48

Yeni Üye
tehnik bilgisi yerinde olan arkadaşlarıma bizim motorlarda eksoz sistemi çift olarak takılabilir mi hani eski java ceylanlar gibi olabilir mi böyle bir şey olursa nasıl olur ses olarak nasıl bir ses çıkar teşekkürler

08-02-2010 23:23:08
Katılım Tarihi: 28.08.08

Uyarı seviyesi 0
Kullanıcı Avatarı sahin71

Üye
malkocoglu48 tarafından yazılan metin:
tehnik bilgisi yerinde olan arkadaşlarıma bizim motorlarda eksoz sistemi çift olarak takılabilir mi hani eski java ceylanlar gibi olabilir mi böyle bir şey olursa nasıl olur ses olarak nasıl bir ses çıkar teşekkürler
evet olur ama gereksiz bir modifiye 1 ybr eksozu daha lazım olucak işinin ehli olan bir usta yapar bogazdan birleşerek sesde veya gidişinde bir farklılık olacagını düşünmüyorum sadece görüntü ama ybr cok heybetli bir motor olmadıgından yakışıcagını düşünmüyorum o sadece kendi sınıfında bir EFSANE : )

Rüzgara Karşı Koşmamışsan, Onunla Esmeyi Bilemezsin; Henüz Motora Binmediysen, Yaşıyorum Diyemezsin !!!

09-02-2010 00:11:10
Katılım Tarihi: 28.08.08

Uyarı seviyesi 0
Kullanıcı Avatarı sahin71

Üye
üstadım ybr yandan yag atmaya başladı galiba contası degişecekmiş bunun için conta setimi almam lazım sıvı contamı

Rüzgara Karşı Koşmamışsan, Onunla Esmeyi Bilemezsin; Henüz Motora Binmediysen, Yaşıyorum Diyemezsin !!!

Seçenekler
Atlanılacak Forum:
Bu Başlığı Paylaş
URL:
BB Kodu:
HTML: